Medier og politikere taber hovedet, når en historie passer for godt ind i fordommene. I Danmark udgør det en større fare end fake news.
Fake news er russiske troldefabrikker, der producerer falske historier for at destabilisere den vestlige verden. Eller konspirationsteorier på højreekstreme medier om en pædofili-ring på et pizzeria ledet af Hillary Clinton herself.
Sådan noget har vi ikke i Danmark. I mediernes selvforståelse er de nemlig ansvarlige formidlere af information, der skal gøre borgerne klogere og bedre i stand til at forholde os til problemerne i samfundet. Som fx hvad man stiller op med flygtninge, der efter mange år i Danmark ikke taler dansk og ikke er i job.
Problemet er bare, at medierne ikke selv ved det, når de spreder misinformation. Som nu historien om de somaliske kvinder i TV 2. Tv-stationen har opsøgt dem for at give ”et indblik i, hvor dårligt det står til med integrationen i Vollsmose” og ”forstå, hvordan det kan være,” at hovedparten af dem ikke er i arbejde.
Meget indblik og forståelse bliver det ikke til. TV 2 spørger, hvor mange af kvinderne, der kan dansk, og da ingen svarer, konkluderer journalisten, at det gør ingen af dem. Men måske havde de bare ikke lyst til at blive udstillet; det viser sig bagefter, at flere af dem faktisk taler dansk.
Paula Larrain har i et blogindlæg på Altinget redegjort for indslagets sjuskede research, manglende etik og dårlige ekspertkildevalg. TV 2 har delvist givet hende ret og har ændret teksten i indslaget.
Men hvorfor opdager tv-stationen ikke noget før, at den langtfra lever op til standarden for ordentlig journalistik? Sandsynligvis skyldes det en fikseringsfejl: TV2 har skruet sig så langt ned i vinklen, at den ikke kan se andet. Journalisten er taget til Vollsmose for at sætte ansigter på tallene fra en rapport, ikke for for alvor at forstå eller give os indsigt i, hvorfor midaldrende flygtningekvinder har svært ved at lære et eksotisk sprog som dansk eller få arbejde.
Forskningen viser, at fikseringsfejl gør os ude af stand til at se klart og foretage gode valg. Derfor leverer TV2 dårlig journalistik, og selv en seriøs højskolevenstremand som Bertel Haarder taber hovedet. I en kommentar til Paula Larrain skriver han, at han ikke kan se problemet. Statistikken siger jo, at det var typiske eksempler, vi så, skriver han.
Men hvis den journalistiske dækning af virkeligheden ikke behøver vise virkeligheden, men bare kan sætte tilfældige kvinders ansigter på en rapport, så behøver vi ikke troldefabrikker til at ødelægge tilliden mellem borgere og medierne. Det klarer medierne så fint selv.
Bragt i Politiken den 27. februar 2018