Malene Bjerre

Podcastværtens knuste hjerte

”Nu gider jeg ikke høre mere om studieværtens ynkelige kærlighedsliv,” skriver en lytter om det amerikanske podcastprogram Strangers på iTunes. Det er en kommentar til serien Love Hurts, hvor værten, danskfødte Lea Thau, opsøger gamle dates, der ikke har villet have hende. Hun vil gerne finde ud af, hvorfor hun nu på fjerde år er single, og ud over de uinteresserede fyre taler hun også med eksperter, der hjælper hende med at forstå, hvad det hele handler om.

Vi hører om, hvordan faren til hendes barn fandt en anden og gik fra hende, da hun var gravid i tredje måned. Og om ham, der efter to måneders affære bare holder op med at ringe. Somme tider græder hun lidt, når hun fortæller om sit knuste hjerte.
Det kræver mod at bruge sig selv på den måde. Og nogle af lytterne står af – som vi kan læse i iTunes-kommentaren. Men mange flere elsker den personlige stil. ”Åh, du fik mig til at græde,” skriver en på Strangers Facebookside, og en anden supplerer: ”Det er, som om du hvisker ind i øret på mig – intimt og personligt.”

Forstå, så det gør ondt i hjertet
Det er klart, at formidleren ikke må fylde så meget i alle sammenhænge. Formidleren skal vise os verden og ikke kun pege på sig selv. Men samtidig kan jegfortælleren også formidle historier på en måde, der aldrig ville fungere uden.
Kærlighed gør ondt engang imellem. Og når Lea Thau deler sin egen historie, får vi det at vide på en måde, så vi ikke bare forstår det med hovedet, men også får helt ondt i hjertet sammen med hende. Og samtidig bliver vi vel at mærke klogere.
Med Lea Thau som vores nye veninde bliver det nemlig meget mere interessant at få eksperternes svar på spørgsmål om, hvorfor det kan være så svært at finde en partner – og finde ud af, hvordan individualiseringen og positiv tænkning-tilgangen også påvirker vores kærlighedsliv.
Det er god – og virkelig modig – faglig formidling!

Andre eksempler på god og meget personlig faglig formidling: Måske man kun skal være festironiker, Fra barndommens gade til kalifatets frontlinje og Self-Manipulating Depression.

Læs mere om god og mindre god journalistisk formidling på bloggen fra fem DMJX-undervisere: Journalistisk Formidling